Redeyedrodskey’s Weblog

januari 24, 2008

Med borgarna blir vi inte medborgare med lön

Filed under: Blå,det är jag bara när jag är stelfrusen — redeyedrodskey @ 4:24 f m
Tags: , ,

Hör ni också ekot från gamla tiders drängvandringar?

Landets arbetslöshetskassor översvämmas av ansökningar om ersättning. Resurserna som läggs på administration spräcker budgetar innan de ens är lagda. De som tvingas vänta på sin ersättning har inga andra val än att vända sig till socialbyråerna för ekonomiskt bistånd.

Detta kräver dock planering.

Redan tre veckor innan du är pank ska du helst ha en färdig bunt kopior av allsköns intyg och dokumentation på dina utgifter. Att skaffa dessa tär på bland annat arbetsgivares och utbildningsinstansers knappa resurser. Återigen administrationskostnader. Och har du bråttom med att betala dina räkningar, för att inte hamna än längre ned i ekonomins sankmarker med betalningsanmärkningar och utmätningar, kanske socialkontoren kan tänka sig att ställa upp med ett lån. Detta gäller särkilt studenter och arbetslösa som väntar på sin ersättning. De kommer ju att ”få” pengar i sinom tid, och då kan de betala.

Och komma efter igen.

Dagens arbetsmarknad utgörs allt mer av projektanställningar, vikariat, visstidsanställningar och honörsorden är rörlighet och flexibilitet. En rävsax som är redo att slå igen sina järnkäftar när som helst. För att kunna jobba behöver de flesta tak över huvudet och mat. Hyror ska betalas i förskott (om du ens får ett hyreskontrakt utan anställning…). Så är systemet. Lön får du i efterskott. Så är systemet för de icke ”fast” anställda. Behöver det sägas att den ekvationen inte går ihop? Och rörligheten – det är bara den absoluta toppen som har råd att ha bostad på flera ställen samtidigt. Att ha en bostad där det just då passar arbetsmarknaden stavas rotlöshet och för låglönegrupper kan det mycket väl innebära ett hem i en rostig kombibil.

Detta får mig att tänka på gamla tiders drängvandringar och allmänna fardagen (eller veckorna) som inföll på hösten efter skördearbetets slut. Drängarna och pigorna vandrade då iväg och sökte nya ”arbetsgivare”. En ränsel på ryggen och en halmmadrass hos den storbonde som för tillfället behövde dränghjälp, så var systemet och det förändrades inte särskilt mycket under statartiden, ja än senare – Gunnar Sträng tog krafttag mot detta så sent som på 1940-talet.

Vilket får mig att tro att det då liksom nu inte alls är fel på viljan att arbeta, en ståndpunkt som verkar vara populär, problemet är snarare att det för stora grupper i dagens system, helt enkelt inte är möjligt att ta jobb med svidande korta anställningsavtal. Att få ihop en buffert, via bidrag eller a-kassa och synnerligen snålt leverne, för att kunna leva den där första månaden innan lönen från den korta anställningen, är en så tidskrävande syssla att den inte med lätthet kombineras med ett heltidsarbete. Att bidragen och ersättningen för övriga ”lediga” dagar sänks i orimlig omfattning av de futtiga timmar du jobbat är ytterligare ett skäl.

Medborgarlön löser inte problemen med korta anställningar eller inga anställningar alls, men skulle kunna återge de grupper som drabbas av dem en viss värdighet. Att arbetslös har blivit arbetssökande har nämligen inte bättrat på stoltheten över att vara det, för att inte tala om ”statusen” i bidragstagare. Dessutom skulle administrationskostnaderna minska. Och som frontmannen i Sverige för medborgarlön, Lasse Ekstrand, skriver: ”alla ska ha rätt till en minimiinkomst utan att det förväntas en motprestation. Man får lön för att man är medborgare, inte för att man dygnet runt, utan att ha något att invända, står till den nyckfulla arbetsmarknadens förfogande.”
Det betalas ut 54 477 miljoner av Arbetsmarknadsverket och administrationskostnaden för detta är 4 436 mijoner, kostnaden för A-kassa uppgick 2002 till 22 689 miljoner, Socialförsäkringen (exempelvis barnbidrag, folkpension, Kas, bostadsbidrag) kostade 2002 381 124 miljoner och att administrera detta kostade 9 878 miljoner och kostnaden för ekonomiskt bistånd/socialbidrag uppgick 2004 till 8 527 952 000 – drygt 8 miljarder.
Vi sjuttiotalister, fostrade av 68-generationen, föddes upp på ideologi. Några decennium senare står det klart: det blir man inte vidare mätt av. Medborgarlön, det vill säga ideologi omvandlad till valuta och sedan mat, gör en i alla fall mätt. Så kan varje människa sedan fritt välja om den vill bli mer än mätt. Ett beslut som medborgarna då har ekonomisk möjlighet att fatta. Försöken med friår tycker jag är ett steg i rätt riktning. Effekterna av medborgarlön kan mycket väl bli att de som vill arbeta mindre kan göra det (mer permanent) och då ökar ju antalet arbetstillfällen. Eller så kan man välja att syssla med värdeskapade aktiviteter som kreativ kulturproduktion, ideelt arbetet i fotbollsföreningen eller kanske hjälpa till på ett ålderdomshem och erbjuda tid – att lyssna och prata. För vi är kanske inte så fria som vi tycks tro. Ekstrand skriver: ”Den livegne tillhör jorden och ger jordägaren avkastning utan att kunna bryta ”anställningsförhållandet”. Den ”fria” arbetaren – arbetstagare som han kallas med modern språkbruk – däremot säljer sig bit för bit. Han auktionerar bort åtta, tio, tolv, eller femton timmar av sitt liv dag efter dag till den högstbjudande – det vill säga till råvarornas och arbetsverktygens ägare – kapitalisten. Arbetaren tillhör varken någon ägare eller jorden. Men det antal timmar av det dagliga livet som han säljer tillhör den som köper dem.”

Med andra ord, medborgarlön kan få fenomenet drängvandringar (”flexibla och rörliga arbetstagare”) att bli ett minne från ett en gång ”feodalt” samhälle, i stället för en krass verklighet i tjänste- och informationssamhället.

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: